KERÄILYKOHTEENA EXLIBRIS


Oma

Nykyisin Turussa vaikuttava kirjailija-taidemaalari Matti Särkkä valmisti oheisen exlibrikseni vielä Tampereella asuessaan vuonna 1985. Matti tunsi intohimoni kirjoihin ja naisiin.

Kuvaamataidonopettajani taidemaalari Jouko Nivarpää teetti meillä oppilaillaan linoleikkauksena exlibriksen muistaakseni vuonna 1963, jolloin olin oppikoulun viidesluokkalainen. Omassa merkissäni päähahmona oli polvistunut jousiampuja tähtimerkkini mukaisesti. Työ ei ole valitettavasti säilynyt.

Muiden exlibriksiä aloin kerätä varhain, varmaan heti ostettuani käytetyn kirjan, jonka entisen omistajan merkki oli siihen jäänyt. Enemmän exlibriksiä sain 90-luvun puolimaissa pitäessäni Töölössä antikvariaattia. Erityisen uuden keräilykärpäsen pureman sain viitisen vuotta sitten, kun seinäjokinen toimittaja Aki Mäki soitti ja tiedusteli, olisiko minulla exlibristä ja saisiko hän sitä yhden kappaleen kokoelmiinsa. Tuon jälkeen olen onnistunut hankkimaan jo kolmattasataa exlibristä, ja määrä kasvaa vaihdon kautta koko ajan harvakseltaan. Esittelen seuraavassa hallussani olevia exlibriksiä omistajiensa sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä:

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  Y  Ä  Ö

Mikäli olet kiinnostunut vaihtamaan kanssani oman exlibriksesi tai muiden exlibriksiä, ota yhteyttä minuun palautelomakkeella ja esitä mitä etsit ja mitä tarjoat vaihtoon. Muistat varmaan, että oikea keräilijä ei käy exlibriksillä rahakauppaa, vaan korvauksena annetaan omistajanmerkki omistajanmerkistä.